Kas iš tikrųjų vyksta, kai turite danties pulinį – niekas apie tai nekalba!

Dantų skausmas – tai ne tik nemalonus pojūtis. Kartais jis gali būti rimtesnio sveikatos sutrikimo ženklas. Viena iš tokių problemų – danties pulinys. Daugelis iš mūsų bijo net minties apie šį reiškinį, tačiau retai kas tiksliai žino, kas vyksta, kai dantis supūliuoja. Atėjo laikas atskleisti tiesą!

Kas yra danties pulinys?

Danties pulinys, arba odontogeninė abscesija, yra pūlių sankaupa, susidariusi dėl bakterinės infekcijos. Paprastai tai atsiranda danties viduje, kai bakterijos patenka į danties minkštąją dalį, vadinamą pulpa. Tai gali atsitikti dėl nesugydyto danties ėduonies, įtrūkusio ar pažeisto danties, kuris leidžia bakterijoms patekti į pulpą. Kai imuninė sistema bando kovoti su infekcija, susidaro pūliai – tirštas skystis, pilnas negyvų ląstelių, bakterijų ir baltųjų kraujo kūnelių.

Kokie yra simptomai?

Pagrindinis danties pulinio simptomas yra stiprus, nuolatinis skausmas, kuris gali pulsuoti ir plisti į žandikaulį, kaklą ar ausį. Taip pat gali pasireikšti patinimas, jautrumas karštam ir šaltam, nemalonus skonis burnoje arba nemalonus kvapas. Kai kurie pacientai patiria karščiavimą, bendrą silpnumą ir netgi sunkumą ryjant ar kvėpuojant. Jei pastebite tokius simptomus, reikia nedelsiant kreiptis į odontologą.

Kodėl šis procesas toks pavojingas?

Danties pulinys yra ne tik skausmingas, bet ir potencialiai pavojingas. Infekcija gali plisti į aplinkinius audinius ir kaulus, sukeldama rimtas komplikacijas, tokias kaip celiulitas (odos ir poodžio uždegimas), osteomielitas (kaulo uždegimas) ar net sepsis – gyvybei pavojinga organizmo reakcija į infekciją. Tai nėra tas atvejis, kai galima laukti, kol praeis savaime; pulinys reikalauja neatidėliotino gydymo.

Kaip gydomas danties pulinys?

Dažniausias danties pulinio gydymo būdas yra pūlių nutekėjimas ir infekcijos šaltinio pašalinimas. Tai gali būti atliekama keliais būdais:

  1. Antibiotikai: Jei infekcija išplitusi arba pacientas turi sisteminių simptomų, gydytojas gali skirti antibiotikų. Tačiau tai tik laikina priemonė ir negali išspręsti pagrindinės problemos.
  2. Endodontinis gydymas (danties šaknų kanalų gydymas): Šiuo atveju gydytojas pašalina užkrėstą pulpą, išvalo kanalus ir juos užpildo. Tai padeda išsaugoti dantį ir užkirsti kelią tolesniam infekcijos plitimui.
  3. Danties traukimas: Jei dantis yra per daug pažeistas ir jo negalima išsaugoti, gali prireikti jį pašalinti. Po to gali būti reikalingas danties implantavimas arba tiltelis.

Ką galima padaryti, kad išvengtumėte danties pulinio?

Prevencija yra geriausias būdas išvengti šio skausmingo ir potencialiai pavojingo reiškinio. Rūpinkitės savo burnos higiena: reguliariai valykite dantis šepetėliu ir dantų siūlu, lankykitės pas odontologą profilaktinėms apžiūroms, ir nedelskite gydyti dantų ėduonies ar kitų dantų problemų. Saugokite dantis nuo sužalojimų ir laikykitės sveikos mitybos, kad išlaikytumėte dantų ir dantenų sveikatą.

Nors danties pulinys gali būti bauginanti diagnozė, svarbu žinoti, kad laiku suteikus tinkamą gydymą, galima išvengti rimtų komplikacijų ir atkurti dantų sveikatą. Todėl, jei įtariate, kad turite danties pulinį, nedelskite ir kreipkitės į specialistą – jūsų šypsena yra to verta!